Wpływ stężenia fazy olejowej na właściwości reologiczne nieizotonizowanych emulsji parenteralnych

Autor

Słowa kluczowe:

płynność, emulsje parenteralne, reologia, tiksotropia

Abstrakt

Sporządzono 5 emulsji oleju sojowego, albuminy ludzkiej i lecytyny-w stałych ilościach oraz wody-w zmniejszających się ilościach. Emulsje przygotowano w warunkach aseptycznych. Po homogenizacji przeprowadzono pomiary reologiczne za pomocą wiskozymetru rotacyjnego "Rheotest 2". Znając wartości naprężenia ścinającego (Tr) przy odpowiednich wartościach szybkości ścinania (Dr) obliczono lepkość dynamiczną (η ), a następnie płynność (ф ) analizowanych preparatów, którą przedstawiono na wykresach jako funkcję ф = f(DrN).

Badania wskazują, że omawiane układy charakteryzuje płynięcie pseudoplastyczne, wykazują tiksotropię, która narasta w miarę zmniejszania się fazy wodnej, a ich płynność można opisać ogólnym równaniem ф =K(DrN) : gdzie: K - szybkość upłynniania, Dr - szybkość ścinania, N - wykładnik potęgi. 

Bibliografia

1. Alonso Perez L.et al: Intravenous lipid emulsions in pediatric parenteral nutrition. Acta Pediatrica Espanola, 67, 387, 2009.

2. Benita S., Levy M.Y.: Submicron emulsions as colloidal drug carriers for intravenous administration, J. Pharm.Sci., 82, 11, 1993.

3. Czarnecki W., Wiktorowicz M.: Porównanie właściwości reologicznych podłoży polietylenowych, Farm.Pol., 49, 1, 1993.

4. Driscoll D.F.: Lipid injectable emulsions, Parenteral and Enteral Nutrition,21,381,2006.

5. Jimenez M.M. et al.:Stability and rheology of dermopharmaceutical excipient formulated with honey, STP Pharma Sci., 5, 216, 1995.

6. Jumaa M., Muller B.W.: Development of a novel parenteral formulation for tetrazepam using a lipid emulsion, Drug Develop. and Indust. Pharm., 27,1115,2001.

7. .Jumaa M., Muller B.W.: Formulation and stability of benzodiazepines in a new lipid emulsion formulation, Pharmazie, 57, 740, 2002.

8. Kari A., Hersio K., Takala J., Pentilla J.: Comparison of two long-chain triglyceride fat emulsion in parenteral nutrition of critically ill patients, Current Therap. Research, 45, 6, 1989.

9. Koycha M.et al.: Stabilite des melanges ternaires pour nutrition parenterale, STP Pharma Sci., 4,169, 1994.

10. Medina J. et al. : Use of ultrasound to prepare lipid emulsions of lorazepam for intravenous injection, Int. J. Pharm., 216, 1, 2001.

11. Muchtar S. et al.: Stability assessment of a fat emulsion prepared with an original mixture of purified phospholipids, STP Pharma Sci., 1,130, 1991.

12. Sila-on W.et al.: Influence of incorporation methods on partitioning bahaviour of lipophilic drugs into various phases of a parenteral lipid emulsion. AAPS Pharm. Sci. Tech., 9, 684, 2008.

13. Silvander M. et al.: Rheological properties of phospholipid-stabilized parenteral oil-in-water emulsions, Int. J. Pharm., 252, 123, 2003.

Opublikowane

2012-01-09

Jak cytować

Dwornicka, D., Świąder, K., Zuń, M., Stasiuk, W., & Poleszak, E. (2012). Wpływ stężenia fazy olejowej na właściwości reologiczne nieizotonizowanych emulsji parenteralnych. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 24(2), 83-90. https://czasopisma.umlub.pl/curipms/article/view/3008